Business1 Iulie 2011

Lectura de un minut

Costul total al operatiunilor americane in Irak, Afganistan si Pakistan va depasi 4.000 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decat suma autorizata pana acum de Congres in cei zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, informeaza ziarul The Independent, in editia electronica.

Aceasta cifra rezulta dintr-un studiu realizat de Universitatea Brown. Conform studiului, suma de 1.300 de miliarde de dolari aprobata oficial de Congres reprezinta doar o parte din cheltuielile totale pentru operatiunile militare din aceste tari, informeaza MEDIAFAX.

Daca ar fi calculate si dobanzile la imprumuturile contractate pentru finantarea operatiunilor si cele 400 de miliarde cheltuite pentru masurile antiteroriste luate pe plan intern, costul total se situeaza deja intre 2.300 si 2.700 de miliarde de dolari. Iar daca sunt luate in calcul si viitoarele operatiuni, costurile ajung la 4.400 de miliarde de dolari.

Un studiu din 2008 realizat de specialistii Linda Bilmes si Joseph Stiglitz anticipa ca operatiunile militare vor depasi 3.000 de miliarde de dolari.

Diferenta este ca situatia economica a Statelor Unite s-a inrautatit considerabil intre timp, in contextul recesiunii si cresterii deficitului bugetar.

Citeste si: 2016, anul in care se termina "Era SUA"?

Citeste si:
Marcel Ciolacu, mesaj despre democrație și drepturile omului, de...
Marcel Ciolacu, mesaj despre...

Cat a cheltuit SUA in lupta cu Osama ben Laden?Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.