Preturile alimentelor la nivel mondial vor creste in medie cu pana la 30% in urmatorul deceniu, intrucat productia de cereale nu va tine pasul cu avansul cererii, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Volatilitatea preturilor, care a afectat pietele agricole in ultimii ani, va deveni ceva obisnuit, din cauza productiei mai reduse, a afirmat OCDE intr-un raport comun cu Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU.

Potrivit MEDIAFAX, schimbarile climatice, care vor cauza o variatie anuala mai mare a recoltelor, si declinul rezervelor la nivel mondial vor face tot mai dificila asigurarea alimentelor pentru pentru circa un miliard de persoane la nivel mondial.

"Cresterea lenta a cantitatii disponibile fata de cererea ridicata subliniaza proiectia unor preturi mari si mai volatile pentru produsele agricole" , se arata in raportul citat de Wall Street Journal.

Costul carnii de pasare urmeaza sa creasca cu 30%, iar cel al carnii de porc cu 20%, din cauza consumului mai mare din statele emergente. Preturile cerealelor vor deveni mai scumpe din acest motiv, cu circa o cincime, din acelasi motiv, estimeaza OCDE.

Cresterea productiei mondiale va incetini la 1,7% pe an, de la 2,6% in ultimul deceniu, ca urmare a stagnarii in statele dezvoltate.

Citeste si: Pretul alimentelor s-ar putea dubla pana in 2030

100 de alimente miraculoase pentru organism


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.