Pretul petrolului, supranumit si aurul negru, a crescut luni cu peste 2%, depasind 116 dolari pe baril, in urma raidurilor aeriene si atacurilor cu rachete asupra Libiei, transmite Reuters.

Contractele futures cu titei Brent au urcat puternic in prima parte a sedintei de tranzactionare de luni, dupa ce fortele coalitiei internationale au atacat pozitii ale regimului de la Tripoli intr-o operatiune mandatata de Organizatia Natiunilor Unite, menita sa-l determine pe liderul Muammar Gaddafi sa inceteze ofensiva militara impotriva rebelilor si violentele contra populatiei civile.

La ora 6:08 GMT, barilul de petrol Brent se tranzactiona la 115,69 dolari, in urcare cu 1,5%, in timp ce contractul de referinta pe piata americana era in urcare cu 1,85%, la 102,94 dolari pe baril, [Mesajul lui Gaddafi pentru Occident: Va fi un razboi lung!]

Piata petrolului continua sa fie influentata de tensiunile sociale din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, indeosebi din Siria si Yemen. Preturile sunt insa sustinute de o posibila crestere puternica a cererii din partea Japoniei, care trebuie sa acopere golul lasat pe piata energiei de criza centralelor nucleare.

Preturile au urcat cu peste 20% in acest trimestru, iar problemele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord vor mentine acest trend in viitorul apropiat. Cresterea preturilor la energie ar putea afecta cresterea economica globala, inflatia si dobanzile, in special pe pietele emergente.

Citeste integral pe wall-street.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.