Europa s-ar putea confrunta, inca din anul 2015, cu o deficienta de livrari de gaze naturale din Norvegia, dupa ce tara a redus estimarile privind rezervele nedovedite cu 31%, respectiv 570 miliarde metri cubi, adica 186 miliarde de dolari la cotatiile actuale, transmite Bloomberg.

Volumul taiat din rezervele presupuse reprezinta echivalentul a cinci ani de productie, la nivelul actual. Norvegia este cel de-al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, dupa Rusia, transmite MEDIAFAX.

Analistii noteaza ca UE trebuie sa accelereze actiunile de a dezvolta alte coridoare de aprovizionare in paralel cu cel rusesc, catre Orientul Mijlociu si Africa, pentru a nu depinde exclusiv de Rusia.

Royal Dutch Shell, Statoil si alte companii au gasit tot mai putine gaze si au facut chiar descoperiri seci in largul coastelor Norvegiei, punand sub semnul intrebarii statutul de furnizor de incredere al tarii nordice.

Resursele nedescoperite de gaze ale Norvegiei au scazut la 1.260 miliarde metri cubi, de la 1.820 miliarde metri cubi anul trecut. Rezervele dovedite sunt de circa 2.000 miliarde de metri cubi, conform cifrelor din 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.