Laureat Nobel pentru economie: Guvernul britanic risca sa impiedice relansarea economica si sa declanseze o criza a datoriilor similara cu cea a Greciei, prin reducerile puternice ale cheltuielilor publice pe care le pregateste.
Christopher Pissarides, laureat al premiului Nobel pentru economie, sustine ca ministrul Finantelor de la Londra, George Osborne, a ridicat riscul ca Marea Britanie sa intre intr-o criza de genul celei din Grecia atunci cand a anuntat, miercuri, cele mai severe masuri de austeritate ale ecestei generatii, scrie MEDIAFAX.

" Somajul este ridicat, iar locurile de munca neocupate sunt putine. Daca masurile prezentate de cancelar vor fi adoptate, situatia ar putea deveni mult mai rea "
, a declarat Pissarides.

Economistul arata ca Osborne ar fi putut propune un program clar de reducere a deficitului bugetar pentru urmatorii cinci ani, amanand o buna parte a taierilor pana cand situatia economica va deveni mai putin fragila.

"Riscul suveran ar fi fost astfel minimizat. Cancelarul expune economia la riscuri care nu sunt necesare, din cauza unor temeri nejustificate", a afirmat laureatul premiului Nobel.

Osborne sustine ca economiile de 81 miliarde lire sterline sunt necesare pentru a evita o criza de genul celei din Grecia, unde increderea investitorilor s-a prabusit, iar costurile de imprumut ale statului au crescut abrupt.

Premierul David Cameron arata, la randul sau, ca tara ar putea fi "ruinata" economic daca nu reduce deficitul bugetar record pe timp de pace, de aproape 11% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.