Bancile britanice ar putea avea nevoie de noi ajutoare financiare de la stat anul viitor, iar necesarul de finantare prin imprumuturi al acestora ar putea ajunge la 25 de miliarde de lire sterline (39,5 miliarde dolari) pe luna, potrivit organizatiei nonguvernamentale The New Economics Foundation.

Multe dintre bancile britanice par sa aiba probleme de finantare, apreciaza asociatia intr-un raport denumit "Unde s-au dus banii nostri", dupa ce a studiat date furnizate de Banca Angliei, conform MEDIAFAX.

Londra a trebuit sa nationalizeze partial bancile Royal Bank of Scotland si Lloyds, care au inregistrat pierderi serioase in timpul crizei financiare. Alte institutii de credit, precum Barclays si HSBC, au beneficiat de credite ieftine din partea bancii centrale.


Bancile britanice au ca termen limita ianuarie 2012 pentru rambursarea a 185 de miliarde de lire sterline imprumutate de la Banca Angiei. Institutiile de credit vor trebui sa faca fata si altor provocari, precum respectarea conditiilor Basel III.

Ministrul de Finante, George Osborne, intrebat despre raportul asociatiei, a raspuns ca nu se asteapta ca bancile sa aiba nevoie de sprijin guvernamental suplimentar.

"Cu siguranta ca nu ma astept la aceasta. Sistemul bancar britanic este mult mai stabil decat, de exemplu, cel din Irlanda", a afirmat el, facand referire la faptul ca Irlanda va fi nevoita, probabil, sa ajute cu 50 de miliarde de euro bancile locale.

Ca raspuns la raportul The New Economics Foundation, Asociatia Britanica a Bancherilor a anuntat ca bancile sunt bine plasate pentru a face fata oricaror probleme financiare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.