Un studiu publicat luni in Statele Unite arata efectele benefice ale imigratiei asupra economiei americane, intr-o perioada in care criza economica si apropierea alegerilor au readus in atentia politica problema statutului imigrantilor.

"Datele arata ca, in ultima instanta, imigrantii sporesc capacitatea de productie a economiei americane, stimuleaza investitiile si favorizeaza o specializare care, pe termen lung, intensifica productivitatea", subliniaza acest studiu publicat de filiala bancii centrale (Fed) de la San Francisco.
"In conformitate cu ceea ce au aratat cercetarile anterioare, nu exista nici o dovada ca aceste efecte benefice au loc prin pierderea locurilor de munca ale unor persoane nascute in Statele Unite", adauga autorul, Giovanni Peri, profesor asociat la Universitatea California, din orasul Davis.
Precizand ca abordeaza un subiect "dezbatut cu pasiune", Peri afirma ca articolul sau, publicat in "Economic Letter", revista periodica a Federal Reserve din San Francisco, cuprinde cercetarile pe care le-a realizat singur sau in colaborare cu alti specialisti in 2009, scrie MEDIAFAX.

Peri sustine ca a analizat "sistematic modul in care imigrantii influenteaza productia totala, venitul pe angajat si locurile de munca pe termen scurt sau lung".

Potrivit acestuia, rezultatele "sugereaza ca economia ii absoarbe pe imigranti, sporind ocaziile de angajare, fara a determina excluderea persoanelor active nascute in Statele Unite".

Presedintele american, Barack Obama, promisese, inainte de alegerea sa, ca sustine un plan care sa ofere un statut legal imigrantilor clandestini prezenti pe teritoriul american, in pofida esecului pe aceasta tema inregistrat de administratia predecesorului sau, George W. Bush.
Dar acest proiect de reforma nu a avansat si, mai mult, o lege foarte controversata a fost adoptata in Arizona in luna aprilie.

Una dintre dispozitiile principale ale acestei legi, suspendata la sfarsitul lunii iulie de justitie in asteptarea unei decizii pe fond, prevedea autorizarea fortelor de politie de a verifica statutul de imigrare al oricarei persoane retinute, ceea ce pentru criticii acestui text echivaleaza cu legalizarea controalelor pe baze rasiale.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

In cursul lunii august, mai multi congresmeni republicani au propus ca solutie in lupta impotriva imigratiei ilegale revenirea asupra unui aspect din cel de-al 14-lea amendament al Constitutiei. Acesta dispune ca orice copil nascut pe teritoriul Statelor Unite sa devina automat cetatean american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.