Economia Finlandei a intrat in recesiune in primele trei luni din 2010, potrivit unor date oficiale publicate marti.

In primul trimestru din 2010, economia finlandeza s-a contractat cu 0,4%, dupa ce intre octombrie-decembrie 2009, scaderea ratei de crestere a PIB a fost de 0,2%, relateaza BBC News. Acest lucru face din Finlanda, prima tara din zona euro a carei rata de crestere a PIB urmeaza o evolutie in “W”.

Tara nordica, ale carei exporturi sunt bazate preponderent pe hartie si telefoane mobile marca Nokia, a fost greu lovita de scaderea comertului globl.a Cu toate acestea, datele oficiale publicate marti, arata ca exporturile finladeze si-au revenit. Astfel, bunurile si serviciile finlandeze cumparate de exterior au crescut in aprilie comparativ cu aceiasi luna din 2009, cu 7%, pana la 4,4 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai mare crestere a exporturilor din noiembrie 2008, potrivit BBC.

Un raport publicat anul trecut de Forumul Economic International arata ca Finlanda a avut a sasea cea mai competitiva economie.

Economia Finlandei s-a contractat timp de patru trimestre la rand intre aprilie 2008 si iunie 2009, pentru ca incepand cu al treielea trimestru al anului trecut sa revina pe crestere. O tara intra in recesiune, dupa ce, timp de doua trimestre, rata sa de crestere a PIB se contracteaza.

In afara de Luxemburg, Finlanda este singura tara din zona euro care a pastrat pe timp de criza, reglementarile fiscale cerute de UE pentru mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, si datoria publica mai mica de 60% din PIB. Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat, datoria publica finlandeza s-a incadrat in Criteriile de la Maastricht in 2009, fiind de numai 44% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.