Angajatii din sectorul bugetar din Spania organizeaza marti o greva pentru a protesta fata de reducerea in medie cu 5% a salariilor lor, care va intra in vigoare luna aceasta.

Reducerile fac parte din pachetul de masuri de austeritate impuse de Guvern, care vizeaza reducerea deficitului bugetar al tarii ce a crescut dupa aproape doi ani de recesiune, transmite NewsIn, citand BBC.

Protestele, convocate de principalele sindicate din tara, intervin pe fondul unei crize europene a deficitelor care a izbucnit in Grecia.

Peste 2,5 milioane de spanioli lucreaza in sectorul public, iar sindicatele spera ca sute de mii de persoane vor participa la greva - de la medici la profesori, pompieri si angajati din administratiile locale.

In conditiile in care deficitul bugetar este in prezent de peste 11%, Guvernul este supus la presiuni din partea UE pentru a-si reduce cheltuielile. In aceste conditii, in luna mai, premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat o reducere cu 5% a salariilor bugetarilor incepand din iunie. In plus, salariile vor fi inghetate in 2011.

De asemenea, vor fi facute reduceri importante de cheltuieli in investitiile publice si in ajutorul pentru dezvoltare. Unele pensii au fost inghetate.
Aceste reduceri fac parte dintr-un pachet de masuri de austeritate in valoare de 15 miliarde de euro, care vizeaza sa linisteasca pietele financiare si sa demonstreze ca Spania nu se indreapta spre o criza similara Greciei.

Dar sindicatele sunt nemultumite ca angajatii din sectorul public au de suferit si acuza Partidul Socialist ca incalca promisiuni facute anterior si ca ia masuri disperate in prezent, dupa ce luni la rand a subliniat ca Spania nu este afectata grav de criza economica.

Greva de marti reprezinta prima ocazie de a testa cat de mare este opozitia publica fata de aceste masuri, potrivit corespondentului BBC.

In ultimele luni, Grecia a fost afectata de greve si proteste de amploare fata de masurile de austeritate impuse in cadrul luptei impotriva crizei ce a afectat intreaga Zona euro.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Cititi si: La ei se poate: Parlamentarii spanioli isi reduc salariile cu 10%

Spania intra in randul tarilor "sifonate" de masurile de austeritate

Europa nu poate sa ajute Grecia

Euro, "ingenunchiat" din nou de dolar


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.