Mihail Hodorkovski, fostul director al companiei petroliere rus Iukos, aflat in inchisoare, a intrat in greva foamei, a anuntat un post de radio citat de RIA Novosti.
Postul Ruskaia Slujba Novostei a anuntat ca Hodorkovski l-a informat oficial pe presedintele Curtii Supreme a Rusiei, Viaceslav Lebedev, in legatura cu decizia sa de a intra in greva foamei.

La un moment dat cel mai bogat om din Rusia, Hodorkovski a fost condamnat deja la opt ani de detentie pentru frauda si evaziune fiscala. El este acuzat in prezent ca ar fi furat 9,6 miliarde de dolari din profitul de 15,8 miliarde produs de Iukos in perioada 1999 - 2003, relateaza NewsIn.

Un tribunal din Moscova a aprobat saptamana trecuta decizia de a-i tine pe Hodorkovski si pe partenerul sau de afaceri, Platon Lebedev, in detentie pana in 17 august.

Autoritatile si avocatii lui Hodorkovski au refuzat deoacamdata sa comenteze.

Anterior, fostul patron Iukos a declarat ca nu intelege de ce este acuzat, pentru ca actiunile sale nu sunt descrise in dosar.

Afacerea Iukos, lansata in 2003, a fost denuntata de opozantii rusi si de strainatate ca fiind orchestrata de Kremlin pentru a prelua controlul asupra companiei petroliere. De asemenea, a fost vorba despre contracararea ambitiilor politice ale liderului ei, Mihail Hodorkovski, opozant al lui Vladimir Putin. El a fost condamnat in 2005 la opt ani de inchisoare in Siberia pentru escrocherie pe scara mare si evaziune fiscala.

Hodorkovski neaga toate acuzatiile si sustine ca a fost pedepsit pentru ca sustine opozitia prooccidentala. De asemenea, afirma ca lichidarea Iukos a fost pusa la punct de oficiali guvernamentali corupti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.