Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca Memoradumul de Intelegere care sta la baza infiintarii companiei care va construi doua terminale de gaz natural lichefiat este un pas extrem de important in egala masura pentru Azerbaidjan, Georgia si Romania, dar si pentru UE.

"In primul rand, permiteti-mi sa-i felicit pe cei trei ministri pentru acordul pe care l-au semnat astazi. De asemenea, ambasadorii Georgiei si Azerbaidjanului au depus eforturi deosebite pentru a pune cap la cap acest document. Este un pas extrem de important, in egala masura pentru Azerbaidjan, Georgia si Romania, dar si pentru Uniunea Europeana. In acelasi timp, in sfarsit, se da satisfactie celor trei presedinti, eu, Alyev si Saakasvili. S-a facut un pas important si eu va multumesc pentru munca dumneavoastra. Am vazut documentul pe care l-ati semnat, cred ca esential este ca acea companie de proiect sa inceapa sa lucreze", a declarat presedintele Traian Badescu in debutul intalnirii cu Natig Aliyev, ministrul Industriei si Energiei al Republicii Azerbaidjan si Alexander Khetaguri, ministrul Energiei al Georgiei, desfasurata marti la Platatul Cotroceni, relateaza NewsIn.

La intalnire a fost prezent si ministrul roman al Economiei, Adriean Videanu, care a semnat marti, impreuna cu ministrul industriei si energiei din Republica Azerbaijan, Natig Aliyev, si ministrul energiei din Georgia, Alexander Khetaguri, la sediul Ministerului roman al Economiei, Memoradumul de Intelegere care sta la baza infiintarii companiei de proiect care va construi doua terminale de gaz natural lichefiat.

Videanu a declarat marti ca cele doua terminale de gaz natural lichefiat (GNL) pe care tara noastra le va construi impreuna cu Azerbaijan si Georgia se vor realiza inaintea gazoductului european Nabucco, in care este si Romania implicata. [Proiectul Nabucco, aprobat oficial de Turcia]

"Consider ca acest proiect se va realiza mai repede ca Nabucco. AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania-Interconector) este un proiect complementar Nabucco. Si Romania va insista ca AGRI sa fie prioritar, inclusiv la nivel UE, pe culoarul sudic", a precizat Adriean Videanu, in cadrul unei conferinte de presa.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

"Acest memorandum constituie pasul pentru ralizarea companiei de proiect care va realiza aceasta investitie. Este nevoie de o companie care sa prezinte partilor toate datele necesare realizarii acestui proiect. Romania are in derulare un studiu de fezabilitate pentru un terminal de gaze la Constanta. Pe langa proiecte cum este Nabucco, care este acum in desfasurare, cele trei parti, in urma unor discutii de un an, au convenit semnarea unui Memorandum care sa asigure realizarea unui proiect de transport a gazelor din Azerbaijan prin Georgia in Romania si de aici mai departe in UE prin intermediul proiectului AGRI", a mai spus Videanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.