Rusia a respins vehement luni ideea unei fuzionari partiale a gazoductelor concurente Nabucco si South Stream, avansata de directorul general al grupului italian ENI, pentru reducerea costurilor celor doua proiecte.

"Nu discutam deloc despre acest lucru", a declarat ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, citat de agentiile ruse. "Pentru consumatorii europeni, cu cat este mai mult gaz, cu atat mai bine", a adaugat el, citat de AFP.

South Stream, un gazoduct ce urmeaza sa fie construit de Gazprom si ENI, va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, tara unde se va imparti in doua, o ramura mergand spre Austria si cealalta spre Grecia si Italia, informeaza NewsIn.

Proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, urmeaza sa aduca gaz din Marea Caspica spre Europa, ocolind Rusia, petnru a reduce dependenta europeana de gazul rus.

In cursul unei conferinte sustinute sambata, la Houston, directorul general al ENI, Paolo Scaroni, a afirmat ca aceste doua proiecte necesita "investitii mari".

"Daca toti partenerii decid sa uneasca cele doua gazoducte pe o parte a traseului, vom putea reduce investitiile si costurile operationale", a sugerat el, fara a oferi alte detalii.

Editia rusa a saptamanalului Newsweek afirma ca declaratiile liderului italian au iritat considerabil Gazprom. O sursa sub acoperirea anonimatului din cadrul grupul rus, citat de revista, a vorbit de "tradare"
.

"ENI a fost pana in prezent partenerul Gazprom in South Stream si singurul aliat adevarat in lupta impotriva Nabucco", a adaugat Newsweek.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.