Noile tehnici de extractie a gazului natural din roci au permis mai mult decat dublarea marimii rezervelor de gaz din America de Nord, estimate la peste 100 de ani de consum.

"Este cea mai mare inovatie in materie de energie din anul 2000", a apreciat Daniel Yergin, presedintele cabinetului specializat IHS Cera, prezentand acest studiu la conferinta CeraWeek din Houston (Texas), conform NewsIn.

Asa-numitele tehnici neconventionale de extractie a gazului continut in sisturi au cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimele luni. Acestea constau in spargerii rocii, injectand cu presiune mare un lichid ce contine produse chimice care elibereaza gazul si il fac sa urce la suprafata. Apoi se foreaza orizontal, pentru a urma straturile de roca.

In conditiile in care reprezenta numai 1% din productia Statelor Unite, gazul din sisturi atinge in prezent 20% din productie si ar putea depasi 50% pana in 2030, potrivit studiului.

In toata America de Nord, tehnicile au permis descoperirea a circa 50.000 de miliarde de metri cubi de gaz natural (dintre care 15.000 de miliarde in Canada), ceea ce ridica totalul la 85.000 de miliarde de metri cubi, a explicat el.

"Revolutia gazului natura neconventional a redus perspectivele de pret al gazului natural si l-a facut mai competititv, incurajand asteptarile cele mai ridicate in termeni de securitate a ofertei: este o schimbare spectaculoasa in raport cu ceea ce vedeam in urma cu numai cinci ani", a subliniat IHS Cera.

Cabinetul apreciaza ca abundenta de gaz din Statele Unite va sustine consumul, in special cel din centralele electrice, care s-ar putea dubla pana in 2035.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.