Banci din Austria au ajutat din 2005 pana in 2007 la spalarea a circa doua miliarde de euro pentru mafia italiana, sustine saptamanalul Austrian weekly profil, care citeaza Parchetul din Roma.

Potrivit documentelor la care publicatia a avut acces, banii au fost spalati prin intermediul a 14 conturi deschise la Raiffeisen Zentralbank si la Bank Austria - care apartinea de UniCredit Group din Italia -, precum si la filiala austriaca a Anglo Irish Bank, potrivit NewsIn.

Transferurile de fonduri au fost efectuate prin furnizorii de internet italieni Fastweb si Telecom Italia Sparkle (TIS), precizeaza saptamanalul.

Parchetul din Viena a deschis o ancheta. Bancile au refuzat sa comenteze informatia, dar au afirmat ca vor coopera cu autoritatile. Cele trei banci informasera autoritatile despre miscarile de fonduri ale clientilor lor italieni.

In toamna anului 2007 Parchetul din Viena a ordonat, dand curs unei solicitari venite de la colegii din Roma, o inspectie a conturilor incriminate, dar presupusii beneficiari stiau deja ca acestea nu mai sunt in siguranta.

Fastweb si TIS au folosit aceste conturi pentru a transfera fonduri unor mari intreprinderi, incasandu-si, la randul lor, comisionul cuvenit.

Luna trecuta, Parchetul din Roma a cerut arestarea a 56 de persoane, intre care Silvio Scaglia, fondatorul Fastweb, ca urmare a unui dosar important deschis pentru spalare de bani si frauda fiscala.

Fastweb et TIS -filiala a Telecom Italia - sunt suspectate ca au facturat servicii telefonice si de internet fictive, in valoare de 1,8 miliarde de euro, ceea ce ar corespunde unei evaziuni fiscale estimate la 365 de milioane de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.