Masurile propuse pentru ajutarea Greciei, desi ar trebui sa fie suficiente pentru salvarea acestei tari, se pare ca nu sunt indeajuns, ba mai mult, problemele economiei elene sunt atat de mari incat pot afecta si viitorul monedei unice europene, considera miliardarul George Soros.

Masura improvizata ar trebui sa fie suficienta pentru ajutorarea Greciei, dar raman (n.r. problemele din) Spania, Italia, Portugalia si Irlanda. Impreuna reprezinta o portiune prea mare a zonei euro, pentru a putea fi ajutate in acest fel(...) Supravietuirea Greciei va lasa in contiunuare sub semnul intrebarii viitorul euro”, a declarat Soros, potrivit Money.ro.

Anul trecut, deficitul bugetar al Greciei a atins 12,7% din produsul intern brut (PIB), cu mult peste limita zonei euro de 3%. Temerile legate de posibilele masuri de reducere a deficitului au creat panica pe piata obligatiunilor si au dus la o crestere a randamentelor titlurilor de stat emise de Grecia. La sfarsitul lunii ianuarie, randamentul titlurilor de stat grecesti a atins 7,1%, cel mai inalt nivel de la aderarea tarii la zona euro, si cu aproape patru puncte procentuale peste randamentul titlurilor germane, considerate cele mai sigure investitii din zona euro. Panica s-a diminuat pe 3 februarie, cand Comisia Europeana a aprobat planul realizat de Grecia pentru reducerea deficitului la 3% din PIB pana in 2012. Cu o zi inainte, premierul grec, George Papandreou, a anuntat intr-un discurs televizat ca guvernul va majora taxele si va extinde masurile de inghetare a salariilor din sectorul public si asupra celor cu venituri mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.