O societate israeliana de securitate, care actioneaza si in Romania, este in centrul anchetei privitoare la rateurile ce au permis tentativa de atentat impotriva cursei Amsterdam-Detroit, informeaza cotidianul Haaretz.

"Societatea israeliana ICTS si cele doua filiale ale sale sunt in centrul anchetei internationale, ce este condusa de experti care incearca sa afle cum a reusit nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab sa urce la bord si sa incerce sa actioneze explozibilii ascunsi in lenjerie", potrivit ziarului, citat de AFP.

ICTS, cu sediul in Olanda, furnizeaza, cu cele doua fialiale I-SEC si PI (Pro-check international), servicii de securitate pe aeroportul din Amsterdam, precum si pe alte aeroporturi internationale, mai ales in Franta, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Romania si Rusia, arata NewsIn.

"In pofida esecului serviciilor americane de informatii si a faptului ca nigerianul nu a fost semnalat ca suspect companiei aeriene", responsabilii ICTS ar fi trebuit sa il chestioneze la simpla vedere a profilului sau personal. "Varsta sa, numele, traseul ilogic, costul mare al biletului cumparat in ultimul moment, faptul ca avea doar un bagaj de mana, precum si multe alte indicii ar fi trebuit sa alerteze agentii", scrie ziarul.

ICTS, infiintata in 1982 de fosti membri ai Shin Beth si fosti responsabili de securitate ai companiei aeriene israeliene El-Al, are circa 1.300 de angajati. Societatea a pus la punct un sistem informatic ce permite stabilirea profilului pasagerilor cu risc, bazat mai ales pe nationalitatea lor, pe origine, trecut si comportament. Acest sistem a fixat metode de control aplicate cu succes de ani de zile pe aeroportul international din Tel Aviv, precum si la frontierele terestre si de catre companiile israeliene din strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.