Presedintele Traian Basescu a castigat alegerile "numai cu o majoritate milimetrica", iar social-democratii au anuntat deja ca vor contesta alegerile, si, in consecinta, criza politica risca sa se prelungeasca, in conditiile in care in joc sunt miliarde de euro de la FMI, scrie FT Deutschland.
Financial Times Deutschland remarca, potrivit NewsIn, faptul ca PSD acuza ca votul de duminica a avut neajunsuri serioase si ca a fost fraudat, mai ales prin anularea multor voturi sau prin turism electoral. Toate acestea in conditiile in care avansul lui Basescu in fata lui Geoana este de numai 0,66% , dupa numararea a 99,95 la suta dintre voturi. Toate sondajele il anuntau initial pe Geoana castigator, detaliaza prestigiosul cotidian,

"Expertii avertizasera deja in legatura cu prelungirea crizei si au indicat necesitatea ca aceasta sa se incheie prin intermediul alegerilor", atrage atentia publicatia. "Este de sperat ca nimeni nu va contesta rezultatul votului, intrucat astfel va creste tensiunea si nesiguranta", este citat Sergiu Miscoiu de la centrul de cercetare Cespri.

La fel, analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital a explicat ca un rezultat strans "este cel mai rau scenariu posibil".

"Sfarsitul crizei politice interne este decisiv pentru obtinerea pachetului de sustinere din partea FMI in valoare de 20 de miliarde de euro. Pentru plata datoriei, Basescu a anuntat un regim drastic de taiere a cheltuielilor bugetare. Acesta doreste sa reduca 150.000 de posturi publice si pensiile fostilor functionari. Si Geoana a sprijinit reformele cerute de FMI, dar a spus ca doreste sa evite reduceri dureroase", atrage atentia FT Deutschland.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.