Uniunea Europeana nu are vreo obligatie sa acorde Ucrainei un imprumut pentru a achita livrarile de gaze din Rusia pentru aceasta iarna, a declarat ministrul suedez al energiei, Maud Olofsson, a carui tara asigura presedintia UE.
"Nu acesta este rolul nostru", a afirmat ea joi, la Washington, unde participa la summitul Uniunea Europeana-Statele Unite. Olofsson a subliniat ca "rolul Uniunii Europene consta in a garanta securitatea livrarilor de hidrocarburi spre Europa" si ca UE incearca sa-si dezvolte propriile surse de energie pentru "a-si asigura o mai mare siguranta" in aceast domeniu, relateaza Ria Novosti, conform NewsIn.

In cursul acestei saptamani, premierul rus Vladimir Putin a invitat Uniunea Europeana sa ajute Ucraina sa plateasca gazul rusesc. Dupa ce a reamintit ca Rusia a achitat 2,5 miliarde de dolari pentru tranzitul gazelor prin teritoriul ucrainean, acesta a mentionat: "Trebuie ca partenerii nostri europeni sa furniezeze, la randul lor, cel putin un miliard de dolari. Sa le strecoare Europa un miliard. Sa isi deschida portofelul, are bani", a adaugat el.

Orice amenintare cu un nou diferend ruso-ucrainean privind gazul ingrijoreaza Europa, in conditiile in care un sfert din necesarul sau de gaz provine din Rusia, iar 80% din acesta tranziteaza Ucraina. La inceputul lunii ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare indelungata a livrarilor de gaz rusesc, din cauza unui diferend comercial ruso-ucrainean.

Barroso cere Ucrainei sa evite intarzieri in plata gazului rusesc

Pe de alta parte, Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a cerut liderului ucrainean Viktor Iuscenko sa evite orice intarzieri in plata gazului rusesc, potrivit Sofia News Agency.

Avertismentul lui Barroso, care vizeaza evitarea unei noi crize a gazului intre Rusia si Ucraina, dupa cea din ianuarie 2009, intervine a doua zi dupa ce seful companiei ucrainene Naftogaz a declarat ca aceasta se confrunta cu dificultati financiare.

Barroso este ingrijorat ca programul FMI pentru a ajuta financiar fosta republica sovietica este posibil sa nu poata fi pus in practica, ceea ce va submina stabilitatea economica a tarii.

Compania ucraineana de hidrocarburi Naftogaz a recunoscut miercuri ca intampina dificultati in a plati livrarile de gaz rusesc in luna octombrie, ceea ce alimenteaza temerile privind un nou conflict energetic intre cele doua tari. "Situatia financiara dificila din Ucraina si datoria in crestere a consumatorilor nationali complica acumularea de catre Naftogaz a fondurilor pentru a plati in totalitate si in suficient timp gazul importat in octombrie", a anuntat societatea intr-un comunicat, fara a face alte precizari.

Consilierul presedintelui ucrainean insarcinat cu securitatea energetica internationala, Bogdan Sokolovski, a anuntat marti ca Naftogaz va trebui sa se imprumute pentru a achita gazul rusesc importat in luna octombrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.