Economia Statelor Unite ale Americii (SUA) a inregistrat in al treilea trimestru o crestere de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptari, dupa patru trimestre la rand de contractie, arata datele publicate de Departamentul Comertului.
Ce este si mai imbucurator, este faptul ca rata de crestere inregistrata de SUA a depasit media estimarilor economistilor, care era de 3,2%. Si desi vestea este una foarte buna la nivel macroeconomic, pentru populatie s-ar putea sa nu spuna prea multe, deoarece vor mai trece cateva luni pana cand si ei vor simti aceasta imbunatatire a economiei.

Un ritm de crestere similar nu a mai fost inregistrat din trimestrul al treilea din 2007, insa datele publicate joi reprezinta doar primele estimari si ar putea fi revizuite, pe baza unor date complete, informeaza Wall-Street citand NewsIn.

Revenirea economica din al treilea trimestru a fost alimentata de consumul populatiei din SUA, care a urcat cu 3,4% fata de trimestrul precedent si a contribuit cu 2,36 puncte procentuale la rata de crestere, relateaza AFP.

Economistii urmaresc cu atentie, modul cum economia evolueaza dupa terminarea programelor de stimuli guvernamentali, in conditiile in care deficitul bugetar al SUA, de circa 10% din PIB in anul fiscal tocmai incheiat, limiteaza optiunile administratiei Obama.

Casa Alba avertizeaza: Drumul este inca lung pana la o revenire totala a economiei

Casa Alba a apreciat ca datele ce indica cresterea peste asteptari a produsului intern brut (PIB) in al treilea trimestru reprezinta o veste buna, insa a prevenit ca mai ramane mult de facut pana ce economia re redreseaza cu adevarat si somajul incepe sa scada.

"Dupa patru trimestre consecutive de declin, revenirea la crestere pozitiva a PIB aduce un semnal incurajator ca economia americana merge in directia buna", a declarat Christina Romer, seful consilierilor economici ai presedintelui Barack Obama, intr-un comunicat.

Romer a avertizat ca o inversare a tendintei somajului se produce de obicei dupa ce activitatea economica isi revine.

"Va fi nevoie de o crestere sustinuta si robusta a PIB pentru ca rata somajului sa se diminueze substantial", a mai spus oficialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.