Noul guvern german va scadea impozitele de la 1 ianuarie in beneficiul societatilor si familiilor, a anuntat sambata (n.r. 24 octombrie 2009) Angela Merkel, prezentand programul adoptat cu partenerii sai liberali.
"Este vorba despre reducerea impozitelor pentru familii, reformarea impozitului pentru societati si a impozitului pe mostenire", a declarat Merkel, alaturi de liderul liberalilor si viitor ministru de externe, Guido Westerwelle, informeaza NewsIn citand AFP.

Intr-o a doua etapa va fi reformat regimul fiscal, incepand cu 2011, "pentru a-l simplifica si a-l face mai corect", a spus Westerwelle.

CDU al lui Merkel, FDP si CSU - aripa bavareza a CDU - au castigat alegerile din 27 septembrie, Merkel punand astfel capat coalitiei sale cu social-democratii.

Merkel va avea un al doilea mandat in functia de cancelar, incepand de miercuri.

Cancelarul nu si-a prezentat Cabinetul, multumindu-se sa confirme informatiile din presa despre repartizarea portofoliilor. Portofoliul Finantelor a fost atribuit lui Wolfgang Schauble, CDU, actual ministru de interne, iar cel de externe liderului FDP Guido Westerwelle.

In ceea ce il priveste pe noul ministru al Finantelor, acesta are increderea deplina a Angelei Merkel, precum a declarat Cancelarul german.

Wolfgang Schäuble, veteran al Partidului Conservator, este imobilizat intr-un scaun cu rotile de la o agresiune in 1990. Ministru de interne in fostul guvern, el va ocupa un post strategic, ministrul de finante fiind singurul care, impreuna cu cancelarul, dispune de un drept de veto.

La 67 de ani, este o dovada de incredere pe care i-o acorda Angela Merkel, cu care insa relatiile nu au fost intotdeauna bune. Fosta mana dreapta a lui Helmut Kohl, de mai multe ori ministru si specialist pe chestiuni de securitate interna si migratie, Schauble a avut un rol important in reunificare, mai ales unind fortele politice ale celor doua Germanii. Apoi a fost prins insa intr-un scandal ce a afectat conservatorii din CDU, inainte de a reveni in prim-planul politicii in 2002.

Tata a patru copii si la baza jurist, Schauble este paraplegic de cand o persoana dezechilibrata mintal a tras asupra sa in 1990. El a revenit la lucru dupa doar patru luni de convalescenta.

Schäuble a condus in ultimii patru ani o politica ofensiva de combatere a terorismului si crimei organizate, atrangandu-si critici din partea aparatorilor libertatilor individuale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.