Uniunea Europeana ar dori ca Nabucco sa treaca prin Armenia si nu prin Georgia, cum era initial prevazut, fiind insa necesara normalizarea relatiilor dintre Turcia si Armenia, scrie ziarul turc Star, citat de NewsIn.
Potrivit unui inalt deminar din cadrul ministerului turc al Energiei, ca urmare a apropierii dintre Turcia si Armenia, dorinta UE de a implica Armenia in proiect ar putea fi realizata, scrie Wall-Street.

"Armenia a fost anuntata drept un posibil partener in proiectul Naubucco. Normalizarea relatiilor dintre Armenia si Turcia ar putea fi insotita, astfel, si de o schimbare in ecuatia energetica regionala", scrie news.am.

De asemenea, si Franta a fost foarte activa in promovarea participarii Armeniei la proiect. UE nu ar dori ca Nabucco sa traverseze teritoriul Georgiei intrucat aceasta zona este expusa unor riscuri crescute, astfel ca Armenia este considerata o alternativa viabila si mai sigura pentru transportarea resurselor din Marea Caspica spre Europa prin Armenia si Turcia.

Potrivit sursei oficiale, participarea Armeniei la proiect s-ar fi aflat pe agenda, dar discutiile au fost inghetate pe motivul discutiilor despre genocidul din Armenia.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana.

Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale. Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra ocolind Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.