Lumea a scapat de o a doua Mare Criza, insa va mai dura cel putin doi ani pana cand economia mondiala se va redresa complet, estimeaza Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie.
"Cum vom iesi din criza? Raspunsul este unul tehnic - doar Dumnezeu stie. Ducem lipsa de modele de urmat. Se pare ca am evitat o a doua Mare Criza (n.r. criza din 1929-1933). Sunt convins ca o redresare totala nu va putea avea loc pentru cel putin inca doi ani, posibil mai mult", a precizat Krugman, profesor la prestigioasa universitate americana Princeton.

Dupa ce perioada cea mai dificila a criziei economice a trecut, lumea se confrunta cu o perioada de stagnare economica durabila (n.r. opusul a ceea ce orice tara isi doreste pentru economia sa), comparabila cu "deceniul pierdut" prin care a trecut Japonia in anii 1990, a adaugat Paul Krugman, potrivit Wall-Street.

In trecut statele isi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, insa acum "am aveam nevoie sa gasim o alta planeta unde sa exportam, altfel nu vom putea sustine revenirea economica prin exporturi, in contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce inseamna ca suntem intr-o situatie destul de dificila", a adaugat laureatul Nobel.

Economistul este de parere ca este foarte probabil ca Asia sa cunoasca o revenire mai rapida decat Statele Unite sau Europa, datorita refacerii rapide din sectorul exportului de produse manufacturiere, scrie Adevarul.

Totodata, Krugman estimeaza ca este improbabil ca alte solutii - cresterea cheltuielilor de consum, a investitiilor companiilor si revenirea sectorului imobiliar - sa poata sustine revenirea economiei americane sau a celei mondiale.

CIteste si:

Sondaj: Recesiunea din SUA va lua sfarsit in al treilea trimestru din 2009


Consilier Obama: Recesiunea din economia americana da semne de temperare


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.