Bulgaria ar putea adopta moneda europeana in ultimul an al mandatului noului guvern, care expira in 2013, a declarat ministrul de finante, Simeon Djankov, intr-un interviu acordat cotidianului 24 Chasa.
Economia Bulgariei va intruni toate criteriile oficiale pentru aderarea la zona euro pana la sfarsitul lui 2009, a declarat ministrul de finante bulgar, Djankov, citat de NewsIn. Acesta a precizat ca cel mai mare efort pe care trebuie sa il faca Bulgaria, este de a evita adancirea deficitului bugetar, relateaza Wall-Street.

"Suntem in prezent la 2,2-2,5%. Daca deficitul depaseste 3,0%, vom amana aderarea la zone euro cu inca doi ani", a explicat Djankov.

Bulgaria, care din 1997 face parte dintr-un sistem de Consiliu Valutar, are moneda "legata" de euro (n.r. 1 leva valoreaza 1,9558/euro), astfel evitand deprecierea levei. Acest lucru, a fost un plus pentru bulgari de la inceputul crizei actuale, deoarece pentru primul trimestru din 2009, economia Bulgariei a inregistrat o crestere economica negativa de 3,8% comparativ cu cea de 5,7% a Romaniei.

Criza economica mondiala a afectat cererea interna si importurile Bulgariei, precum si deficitul extern, iar inflatia preturilor de consum a inceput sa se tempereze.

Restul articolului il gasiti aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.