Criza si rata ridicata a somajului din Spania vor determina numerosi spanioli sa mearga in Franta in septembrie, pentru a culege struguri, au anuntat luni surse sindicale citate de AFP.
Circa 13.500 de spanioli vor merge sa culeaga struguri in Franta anul acesta, cu 12,5% mai multi decat in 2008, a declarat secretarul pentru migratii al federatiei agroalimentare din sindicatul UGT, Jesus Acasuso.

Interesul spaniolilor pentru culegerea strugurilor francezi este alimentat, in parte, de criza economica profunda cu care se confrunta Spania, unde somajul creste in continuare. La sfarsitul lunii iunie, rata somajului este de 17,9%, adica peste patru milioane de persoane nu aveau un loc de munca, relateaza NewsIn.

Cand economia spaniola se dezvolta intr-un ritm foarte rapid, creand multe locuri de munca, muncitorii nu erau foarte interesati de culegerea strugurilor in Franta. Inainte de 2006, circa 11.000 traversau anual Pirineii. Dar acest numar "a crescut din cauza crizei" care a izbucnit in 2008, afectandu-i in special pe cei care lucrau in sectorul constructiilor, a explicat Acasuso.

Spaniolii sunt atrasi in special de salariile mai mari. Salariul mediu pe ora in Franta este de 8,82 euro pe ora, fata de 6,1 euro in Spania.

"Campania pentru de recoltare a strugurilor francezi este un exemplu demn de urmat" pentru exploatatorii spanioli, a declarat Acasuso, precizand ca, "in general, cazarea este buna", dar exista si o serie de practici rele, precum acordarea contractului de munca muncitorului abia in ultima zi.

Majoritatea spaniolilor vin din Andaluzia (9.700) si merg in multe departamente din sudul Frantei si au adesea legaturi istorice cu fermele unde merg, datorita unei traditii lungi de migrare a muncitorilor agricoli spanioli. In 1972, aproape 92.000 de spanioli a mers sa culeaga struguri in Franta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.