Infractorii s-au folosit de numeroase masini de lux pentru a insela oameni de afaceri si sportivi de renume, pentru a "evapora" peste 90 milioane euro.
Politia din Marea Britanie a descoperit o retea de infractori care, folosind un sistem piramidal de tip Ponzi (n.red. similar cu jocul piramidal Caritas), au reusit sa escrocheze nu mai putin de 600 de investitori din intreaga lume, noteaza Romania Libera, care citeaza The Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, escrocii se dadeau drept angajati ai unei firme de consultanta pentru investitii, cu sediul in centrul financiar al Londrei, si isi convingeau victimele sa investeasca intr-un fond cu dobanzi extrem de profitabile. Sistemul a fost foarte de bine creat pentru ca:

  • Escrocii le erau prezentati victimelor de membri ai familiilor acestora sau de prieteni, ceea ce a facut din sistem un instrument foarte credibil, cu o reputatie "impecabila". Multe dintre victime sustin chiar ca fondul este unul perfect legal si ca politia este vinovata pentru faptul ca acesta nu mai este unul profitabil.
  • Dobanzile platite (lunar) erau extrem de mari chiar si dupa plata comisioanelor asa zisului fond de investitii. Acestea ajungeau si pana la 13% din suma depusa, atragand astfel tot mai multi creduli.
  • Pentru a nu atrage atentia, dobanzile erau platite celor din avalul jocului piramidal, iar toata afacerea era acoperita de o retea de firme "paravan", printre care si una de inchiriat autoturisme de lux.

Pana in prezent, din cele peste 90 de milioane de euro "evaporate" (80 milioane de lire sterline) au fost recuperate doar circa 1,5 milioane euro, din care mare parte sub forma de bunuri (ceasuri, bijuterii si masini de lux).

Cititi intreaga poveste aici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.