Statele Unite au intentat un proces Chinei in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), in legatura cu restrictiile impuse exporturior de materii prime, a anuntat reprezentantul comercial al Statelor Unite, Ron Kirk, citat de Reuters.
La Bruxelles, Uniunea Europeana (UE) a anuntat ca se alatura demersului Statelor Unite, dupa ce nu au reusit sa convinga China sa reduca tarifele de export si sa majoreze cotele pentru zinc, staniu, wolfram si fosfor galben, relateaza NewsIn.

"Dupa mai mult de doi ani in care am cerut Chinei sa suspende acestea restrictii nedrepte, fara niciun rezultat, intentam azi un proces in cadrul OMC", a declarat Kirk in cadrul unei conferinte de presa.

"Suntem ingijorati de faptul ca aceasta pare a fi o politica adoptata constient, pentru a crea preferinte injuste pentru industriile chineze", a mai spus acesta.

Kirk a spus ca Statele Unite cer oficial inceperea consultatiilor cu autoritatile de la Beijing, acesta fiind primul pas in proces. In cazul in care discutiile vor esua, urmatorul pas va fi solicitarea unor audieri in fata comisiei OMC, procedura ce poate dura mai multi ani.

Guvernele occidentale sustin ca autoritatile chineze au continuat sa restrictioneze exporturile de materii prime utilizate in fabricarea otelului, semiconductorilor, echipamentelor aeronautice si a altor produse, in ciuda faptului ca Beijingul a promis eliminarea taxelor, in momentul aderarii la OMC, in 2001.

Statele Unite si alte tari occidentale sustin ca aceste restrictii si taxe afecteaza companiile europene si americane, dandu-le companiilor chineze un avantaj incorect.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.