Business 4 Mai 2009 10:23
Banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, a anuntat ca ritmul comprimarii economiei americane se pare ca s-a temperat, iar banca va continua sa mentina dobanda cheie la nivelul actual pentru o lunga perioada.
Astfel, dobanda cheie a SUA ramane la un mimin istoric, nivelul acesteia fluctuand intre 0 si 25%. Nicio noua decizie de politica monetara nu a fost anuntata miercuri, relateaza Reuters, conform NewsIn.

Un comunicat al institutiei arata ca economia americana a continuat sa se comprime, insa ritmul se pare ca a incetinit. Cotatia obligatiunilor emise de guvern a scazut, actiunile si-au pastrat castigurile si dolarul s-a apreciat dupa anuntul Fed.

Decizia bancii centrale americane vine in conditiile in care economia s-a comprimat in primul trimestru intr-un ritm mai alert fata de asteptari, ca urmare a scaderii abrupte a exporturilor si a stocurilor companiilor. Produsul intern brut (PIB), ce evalueaza totalitatea bunurilor si serviciilor din Statele Unite, a scazut cu o rata anuala de 6,1%, dupa o scadere cu 6,3% in trimestrul al patrulea.

Exporturile au scazut cu 30%, cel mai mare declin din 1969, dupa o reducere de 23,6% in al patrulea trimestru. Declinul exporturilor a contribuit la scadere PIB-ului cu un record de 4,06 puncte procentuale.

Recesiune a creat deja 5,1 milioane someri, ducand rata somajului la 8,5% in martie, cel mai inalt nicel din ultimii 25 de ani.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.