Criza economica ce a afectat grav Spania, tara cu cea mai ridicata rata a somajului din Zona euro, determina zeci de persoane disperate sa-si vanda organele pe internet, a anuntat o asociatie de consumatori, care precizeaza ca aceasta practica este interzisa, transmite AFP.

Organizatia Facua a avertizat autoritatile spaniole intr-un comunicat ca au gasit "31 de anunturi de vanzari de organe pe internet".

"Sunt anunturi care au fost postate pe 13 site-uri de catre spanioli si imigranti din America Latina", a precizat Facua, potrivit NewsIn. "Sunt oferte de rinichi, plamani si maduva postate de persoane care sustin ca se confrunta cu dificultati economice si cer sume cuprinse intre 15.000 si un milion de euro", a precizat asociatia pentru protectia consumatorilor.

Facua sustine ca poate fi vorba de un "fenomen intensificat de criza economica, din cauza situatiei grele a persoanelor care si-au pierdut locurile de munca sau afacerile, care sunt ingropate in datorii sau amenintate ca-si pierd locuinta".

Asociatia si-a exprimat "ingrijorarea", atragand atentia asupra faptului ca "aceste persoane pot deveni victimele retelelor internationale de trafic de organe care efectueaza astfel de operatii in strainatate" si "punand in pericol viata donatorilor".

Economia spaniola a intrat in recesiune la sfarsitul anului 2008. Rata somajului a crescut constant, ajungand in prezent la 15,5% din populatia activa, cea mai ridicata din Zona euro, potrivit Eurostat.

Cei mai grav afectati de criza sunt insa sutele de mii de imigranti care au sosit in ultimii ani in Spania pentru a ocupa locuri de munca, adeseori necalificate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.