Business2 Aprilie 200916:15

Lectura de un minut

Liderii grupului G20 vor sa deblocheze fonduri de pana la 1.000 miliarde dolari pentru economia mondiala, utilizand resursele si mijloacele Fondului Monetar International (FMI) si ale Bancii Mondiale (BM), au anuntat surse diplomatice de la Londra, citate de AFP.

Printre subiectele de discutie din cadrul summitului G20 se afla si majorarea resurselor FMI, ce ar putea fi dublate la 500 miliarde dolari, sau chiar triplate la 750 miliarde, asa cum solicita Statele Unite.

FMI va necesita resursele suplimentare pentru acordurile bilaterale ce urmeaza sa fie incheiate, in special cu Japonia, cu Uniunea Europeana, cu Norvegia si Canada.

Pana miercuri seara, au fost deja stranse fonduri de 260 miliarde dolari, potrivit unei surse diplomatice sud-americane.

Fondul va actiona de asemenea si prin intermediul Noilor Acorduri de Imprumuturi (NAB) infiintate in 1998, in care suma ar putea fi majorata cu 250-500 miliarde dolari.

In cele din urma, Fondul va putea sa emita obligatiuni direct in piata, printr-o metoda ce nu a fost inca precizata, a adaugat sursa, citata de NewsIn.

La randul sau, Banca Mondiala isi va majora capacitatea de imprumut cu 100 miliarde in urmatorii trei ani.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.