Liderii UE se reunesc astazi la Bruxelles pentru un summit consacrat crizei economice, in cadrul caruia vor pleda pentru reformarea si suplimentarea contributiilor la Fondul Monetar International (FMI), dar vor respinge apelurile de a injecta mai multi bani in economiile lor.

"Miza summitului G20 de la Londra este ca tarile europene si Comisia sa vorbeasca cu o singura voce", a subliniat marti presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, citat de AFP, anunta NewsIn.

In pofida amplorii recesiunii, cea mai accentuata de dupa 1945, sunt asteptate putine anunturi concrete dupa traditionalul Consiliul European de primavara, ce va dura doua zile si va incepe joi la ora locala 17.00 (18.00 ora Romaniei).

Europenii sunt de parere ca au facut suficient pentru moment in ceea ce priveste planurile de relansare, care se ridica la putin peste 1% din PIB-ul UE pentru masurile nationale si la 3,3% (400 de miliarde de euro) incluzand cresterea automata a cheltuielilor sociale induse de criza economica. Statele Unite sunt de parere ca sunt necesare noi eforturi, pozitie respinsa de UE. Washingtonul a lansat in februarie un plan de relansare de 787 de miliarde de dolari, reprezentantand circa 5,5% din Produsul Intern Brut american.

Romania va fi reprezentata la summitul european de presedintele Traian Basescu. In cursul diminetii de joi, el va avea si intalniri, la Luxemburg, cu presedintele Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene si cu presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI).

Basescu va discuta la Buxelles pe tema securitatii energetice


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.