Letonia, lovita de recesiune, este in pragul falimentului si trebuie sa efectueze reduceri bugetare profunde, a declarat joi premierul desemnat Valdis Dombrovskis, imediat dupa nominalizare, relateaza AFP.

"Statul este in pragul falimentului. Guvernul precedent nu si-a indeplinit obligatiile ce decurg din acordul cu FMI", a spus el, citat de NewsIn.

"Prima noastra misiune este acum pregatirea reducerilor bugetare. Alternativa este falimentul tarii", a subliniat fostul ministru de finante si actual eurodeputat pe listele partidului de centru-dreapta Noua Era.

Presedintele a spus ca l-a ales pe acesta pentru ca are suficienta sustinere politica in Parlament si pentru ca este expert in finante, economie si in institutiile europene. "Ii doresc succes", a spus presedintele, adaugand ca noul premier se va confrunta cu vremuri grele, din cauza crizei economice.

Dombrovskis va trebui acum sa discute cu cele patru partide din fosta coalitie la putere si sa formeze guvernul, care apoi va avea nevoie de aprobarea Parlamentului.

Executivul in exercitiu a obtinut in decembrie aprobarea Parlamentului pentru reducerea cheltuielilor bugetare si cresterea impozitelor, in vederea economisirii a 1,43 miliarde de euro.

Instabilitatea politica s-a alaturat problemelor economice cu care se confrunta micul stat baltic, ceea ce a dus la revolte la 13 ianuarie. Tara a fost nevoita sa ia un imprumut de la FMI de 7,5 miliarde de euro anul trecut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.