Romanii care lucreaza in Irlanda castiga cel putin 1.200 de euro brut/luna, potrivit reprezentantilor ambasadei Irlandei in Romania.

Astfel, un roman angajat in Irlanda castiga de peste doua ori mai mult decat daca ar lucra in tara, in conditiile in care salariul mediu burt national este de circa 510 euro, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS).

“In Irlanda lucreaza aproximativ 30.000 de romani, atat cu forme legale, cat si fara. Salariul minim porneste de la 8 euro brut/ora si poate ajunge la o valoare foarte mare, in functie de job si de pozitia ocupata”, afirma David Noonan, secretar al ambasadei Irlandei in Romania. Noonan precizeaza ca nu stie cati romani au revenit in tara pe fondul instalarii crizei in Irlanda. Cei mai multi romani din Irlanda in constructii si in industria hoteliera.

Pentru a putea sa se angajeze in Irlanda, romanii trebuie sa obtina un permis de munca, din cauza ca Irlanda este una dintre cele 10 state din Uniunea Europeana (UE) care mentin restrictii Romaniei cu privire la libera circulatie a fortei de munca. Cetatenii romani care vor sa lucreze in Irlanda trebuie sa semneze un contract de lucru cu un angajator irlandez. Dupa semnarea contractului, romanii trebuie sa solicite permisul de munca de la institutia care se ocupa de angajari in Irlanda, care ofera un raspuns pozitiv sau negativ solicitarii.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.