Golul de finantare al Romaniei este usor peste nivelul optim, raportat la rezervele valutare, arata estimarile Bancii Mondiale, care iau insa in calcul un pret al petrolului de 75 dolari/baril, semnificativ peste nivelul actual.

"Este foarte dificil de calculat nevoia de finantare a unui stat. Pe de-o parte, noi ne uitam la contul curent, dar trebuie sa precizez ca prognozele noastre se bazeaza pe un pret al petrolului de 75 dolari/baril, ceea ce inseamna ca importurile nete sunt supraestimate", a explicat Indermit Gill, economist-sef al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, citat de NewsIn.

Indermit Gill a mai spus ca nivelul optim al necesarului de finantare al unei tari raportat la rezervele valutare ale statului respectiv este intre 0,7 si 0,75%.

"In cazul Romaniei, golul de finantare este usor peste acest nivel, dar aceste cifre nu sunt batute in cuie", a mai spus economistul.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.