Rata somajului in regiunile din Romania a fost in 2007 mai mica decat jumatatea ratei medie a somajului din regiunile Uniunii Europeane, de 14.2%, potrivit Eurostat.

Ratele somajului pe regiuni au variat foarte mult in anul 2007 de la o regiune la alta a Uniunii Europene, de la 2.1% in regiunea Zeeland din Olanda la 25.2% in Reunion, un district francez, arata un comunicat CE.

Datele analizate au cuprins 263 de regiuni din Uniune. Dintre acestea, 28 au avut o rata a somajului de 3.5% sau mai putin de atat, adica jumatate din media totala. Printre acestea apar 8 regiuni din Olanda, sapte din Italia, cinci din Marea Britanie, trei din Cehia si tot trei din Austria. La cealalta extrema 14 regiuni au rata de 14.2% sau chiar mai mare, dubla decat media din UE, dintre care cinci regiuni se afla in Germania, patru in Franta, doua in Spania si Slovacia si una in Belgia.

Raportul publicat de Eurostat mai arata ca cele mai mici rate ale somajului la femei s-au inregistrat in regiunea Zeeland (2.4%) din Olanda si Praga (2.8%) din Cehia. In acest clasament regiunea Bucuresti-Ilfov (3.4%) din Romania se afla pe locul 6, in timp ce cea mai scazuta rata s-am inregistrat in regiunile Ceuta (28.7%) si Melilla (28.1%) din Spania. Rata somajului la femei a fost mai ridicata decat cea la barbati in 254 regiuni.

In ceea ce priveste rata somajului la tineri intre 15 si 24 de ani, cea mai scazuta se inregistreaza in regiunile Olandei si cea mai ridicata in cele ale Frantei.

Nu exista o regiune in care rata somajului la tineri sa fie mai scazuta decat rata medie a somajului in UE si in mai mult de 70% din 237 de regiuni din UE pentru care datele sunt disponibile, rata somajului la tineri este cel putin jumatate din numarul total al somerilor.

In acest context, Romania este unul dintre statele in care regiunile au in 2007 rata somajului mai mica decat media Uniunii. Rata somajului totala in Romania a fost in 2007 de 6.4%.

In 2007, in Romania rata somajului a avut urmatoarele valori:

  • 6.3% in Microregiunea Unu, in care in Nord-Vest a fost de 4.3%, iar in Centru de 8.5%.
  • 6.5% in Microregiunea Doi, in care in Nord-Est a fost de 5%, iar in Sud-Est de 8.5%.
  • 6.6% in Microregiunea Trei, in care in Sud-Muntenia a fost de 8.2%, iar in Bucurest-Ilfov de 4.1%.
  • 6.3% in Microregiunea Patru, in care in Sud-Vest a fost de 6.8%, iar in Centru de 5.6%.

Aceste valori au scazut fata de 2006, cand rata totala a somajului a fost de 7.3%.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.