Tari ca Romania sunt prea mandre de performantele lor economice si prea sigure ca acesta criza financiara le va ocoli si de aceea au intampinat cu reticenta si dezinteres planul Vienei pentru protejarea bancilor austriece, fapt ce poate cauza un dezastru, scrie presa din Austria

Dupa turneul de saptamana trecuta al ministrului austriac de finante Josef Pröll prin Romania, Croatia, Bulgaria si Ucraina, presa din Austria comenteaza in ample materiale ca masurile promovate de oficialul de la Viena pentru ajutorarea bancilor austrice (Bank Austria, Raiffeisen Bank si Erste Bank - n.r.) au fost intampinate cu suspiciune, retinere si dezinteres, intrucat aceste tari sunt prea mandre de performantele lor economice si prea sigure ca aceasta criza financiara nu le va afecta economiile, scrie NewsIn.

In urma nereusitei ministrului au aparut temeri ca in momentul in care tara va interveni pentru salvarea bancilor din Est bugetul intern va fi suprasolicitat si Austria va ajunge la faliment. Una dintre cele mai problematice zone pentru bancile austriece este considerata chiar Romania din cauza deficitului mare de cont curent si din cauza gradului crescut de indatorare a populatiei, mai ales la creditele in euro.

Doua dileme pentru sanatatea bancilor din Romania

Publicatia Profil se intreaba retoric daca "Este Austria amenintata de faliment?" si arata ca statele din Europa de Est, printre care si Romania, trag tara in jos, intrucat bancile austriece nu pot sustine singure pierderile filialelor de acolo, iar statul ar fi nevoit sa intervina. In acest caz, nu ar fi oare statul suprasolicitat, mai ales in conditiile in care puterea euro este volatila?, se intreaba Profil.

In ziua de astazi, scrie publicatia austriaca, bancile au devenit beneficiare de ajutor social. "Sper sa nu se ajunga la situatia in care bancile ar trebui sa fie preluate de stat, dar nu pot exclude aceasta varianta", a declarat cancelarul Werner Faymann. "Statul este nevoit sa isi salveze bancile, pentru ca fara acestea s-ar dezintegra intreg sistemul economic, dar cine mai poate salva statul?", comenteaza Profil.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.