Criza economica ar putea antrena pana in 2010 pierderea a circa 5.000 de locuri de munca in presa in Spania, adica 20% din totalul fortei de munca din acest sector, a avertizat sambata Asociatia Presei din Madrid (APM), citata de NewsIn

Trebuie facut totul pentru a evita aceasta "catastrofa", a declarat presedintele APM, Fernando Gonzales Urbaneja, in cursul unei manifestatii organizate la Madrid, la care au participat circa 150 de persoane.
Presa spaniola este afectata grav de evolutia tehnologica si de criza economica si a inregistrat la inceputul anului 2009 o pierdere de 30% din veniturile din publicitate. Unele ziare, precum cotidianul gratuit Metro, s-au inchis, in timp ce altele au anuntat reduceri importante de personal.

Urbaneja a afirmat sambata ca circa 1.600 de jurnalisti si-au pierdut locurile de munca din vara anului 2008 pana in prezent si ca, in total, numarul lor ar putea ajunge la 5.000 in anul 2010, daca nu va fi luata nicio masura. "Suntem o specie pe cale de disparitie", a spus, la randul sau, Magis Iglesias, presedintele Federatiei Asociatiilor Jurnalistilor din Spania (FAPE).

APM a cerut sambata implementarea unui "pact pentru locul de munca", ce va permite protejarea slujbelor pe termen mediu si lung. Asociatia le-a cerut proprietarilor de ziare si reviste sa faca investitii mai mari, companiilor sa nu reduca prea mult cheltuielile pentru publicitate, iar Guvernului un control mai strict al locurilor de munca aflate in pericol din acest sector.

Presa scrisa spaniola, destul de infloritoare pana in 2008, in special datorita boomului imobiliar din tara, obtine aporximativ 60% din veniturile sale din publicitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.