Presedintia ucraineana se declara "dezarmata" de acordul incheiat cu Rusia in domeniul gazului, dar nu va bloca acest contract, a declarat marti un oficial al administratiei prezidentiale, relateaza AFP.

"Sunt dezamagit si dezarmat", a spus un oficial, Aleksandr Slapak, potrivit NewsIn. "Am ajuns la un acord care, conform primelor estimari, este mai rau decat ce se propusese" inante de sfarsitul lui 2008.

Intrebat daca presedintele Viktor Iuscenko va incerca sa blocheze acordul, el a spus: "Presedintele nu are mijloace legale de a se opune acestor decizii".

El a precizat ca este dezamagit mai ales ca acordul nu leaga pretul gazului de comisioanele pe care Rusia le plateste Ucrainei pentru a trimite gaz Europei prin teritoriul ucrainean.

Aceste declaratii intervin dupa ce Rusia a reluat livrarile de gaz spre Europa prin Ucraina marti. Cele doua tari au semnat luni un acord pe zece ani referitor la livrarile de gaz rusesc pentru Ucraina si s-a spus ca toate problemele de tranzit spre UE au fost rezolvate.

Conform contractului, Rusia va vinde gaz Ucrainei anul acesta la un pret bazat pe "formula europeana", dar cu o reducere de 20%. Pretul pe care Ucraina il cere Rusiei pentru tranzitul gazului spre Europa va ramane acelasi ca in 2008, de 1,7 dolari pe mia de metri cubi pe suta de kilometri parcursi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.