Ucraina este dispusa sa tranziteze gazul rusesc spre Europa imediat ce partea rusa va furniza integral volumul contractat, a declarat joi presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, intr-o discutie telefonica avuta cu Angela Merkel, relateaza AFP.

"Ucraina este dispusa sa transporte gaz rusesc catre consumatorii europeni, chiar si fara contract, daca va fi furnizat volumul integral", a dat asigurari Iuscenko, potrivit NewsIn, care citeaza biroul de presa al presedintelui ucrainean.

Iuscenko a subliniat ca tranzitul nu a fost reluat deocamdata pentru ca Rusia nu a trimis in gazoductele ucrainene gaz "in volumele prevazute prin contractele dintre Gazprom si consumatorii europeni".

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a promis inca de miercuri ca tara sa va asigura tranzitul gazului imediat ce Rusia ca relua livrarile.

Iuscenko a reafirmat faptul ca este dispus sa ia parte la un summit consacrat gazului, alaturi de lideri rusi si europeni, "cu conditia ca acesta sa aiba loc pe teritoriul european".

O purtatoare de cuvant a presedintelui rus Dmitri Medvedev a declarat, insa, joi ca Moscova va gazdui summitul sambata, asa cum a propus miercuri liderul de la Kremlin.

Gazprom a acuzat joi Ucraina, pentru a treia zi consecutiv, ca blocheaza tranzitul gazului pe teritoriul sau. Grupul rus a cerut Kievului sa permita tranzitul a 99,2 milioane de metri cubi de gaz pentru Balcani, R. Moldova si Slovacia. "Ca raspuns am primit un refuz", a explicat Gazprom, subliniind ca "robinetul este in continuare inchis".

Ucraina a explicat marti si miercuri ca nu poate autoriza tranzitul gazului prin gazoductul in care Gazprom vrea sa introduca gaz, pentru ca acest lucru ar obliga Kievul sa taie aprovizionarea unei parti a tarii.

Rusia a spus ca acest gazoduct este calea de export normala pentru Balcani, R.Moldova si Slovacia, unele dintre tarile cele mai afectate de intreruperea livrarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.