Majoritatea otelariilor din Bulgaria urmeaza sa fie inchise in cateva zile, in contextul in care activitatea acestora depinde de livrarile de gaze naturale, a declarat miercuri un reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Independente Bulgare (KNSB), relateaza Novinite.

"Aproximativ 80% din capacitatea de productie a fabricilor este sub nivelul minim", a declarat Vassil Yanachkov, potrivit NewsIn.

"Fabrica Promet, din Burgas, a sistat deja productia, urmand ca Stomana Industry sa aiba aceeasi soara", a continuat acesta.

Yanachkov a subliniat faptul ca procesul de utilizare a combustibilului alternativ de catre fabrici este indelungat si complex, avand nevoie de investitii masive.

"In cazul in care disputa cu privire la furnizarea de gaze naturale nu se va incheia in curand, va avea urmari precum incetarea activitatii si tensiuni sociale puternice", a adaugat oficialul.

Marti, rafinaria bulgara Neftochim Burgas, controlata de compania ruseasca Lukoil, a anuntat ca opreste toate exporturile de combustibili reziduali, dupa ce suspendarea livrarilor de gaze rusesti a generat nevoia de a furniza petrol Bulgariei.

Furnizarea de gaze naturale rusesti ce tranziteaza Ucraina catre Bulgaria, Turcia, Grecia, Macedonia, Croatia, Serbia si Bosnia a fost oprita marti, ca urmare a accentuarii conflictului contractual dintre Moscova si Kiev.

Bulgaria, unde temperaturile au scazut sub minus 15 grade Celsius peste noapte, este foarte vulnerabila si este printre putinele tari europene care nu au acces la rute alternative conductelor ucrainene, fiind dependenta aproape integral de importurile de energie din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.