Sala de control a companiei ruse Gazprom a dat oficial ordin pentru oprirea totala a tranzitului gazului rusesc spre Europa prin Ucraina, a informat agentia Interfax, citata de AFP.

"Sala de control centrala a dat ordin pentru oprirea tranzitului gazului rusesc prin Ucraina", potrivit agentiei.

Ucraina a acuzat de miercuri dimineata Rusia ca a intrerupt livrarile de gaz, insa Moscova a negat acuzatiile.

Rusia spune ca reducerea volumului de gaz rusesc, constatata la clientii sai europeni, este provocata de inchiderea unor mari gazoducte europene care traverseaza Ucraina.

Purtatorul de cuvant al premierului rus acuza la randul sau Ucraina ca profita de pozitia sa de tara de tranzit pentru a "santaja" Europa, in timp ce o mare parte a Europei sufera consecintele crizei gazului, relateaza NewsIn.

"Ucraina se foloseste de pozitia sa de tara de tranzit pentru a santaja clientii europeni", a declarat Dmitri Peskov.

Disputa are acum o veritabila miza politica pentru Europa, pentru ca "Ucraina este cu adevarat decisa sa puna in pericol securitatea energetica a Europei", a spus el.

Peskov a mai spus ca Putin nu trebuie acuzat ca a provocat intreruperea livrarilor de gaz, cum face o parte a presei europene. "Nu este adevarat, acest lucru nu corespunde realitatii", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.