Kremlinul a raspuns astazi unei scrisori trimise de presedintele Viktor Iuscenko - in care acesta cerea Moscovei sa reia livrarile de gaz pentru Europa - subliniind ca negocierile au fost intrerupte unilateral de Ucraina, iar Kievul ar trebui "in primul rand" sa reia tranzitul pentru Europa.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a cerut astazi Rusiei sa reia "imediat" tranzitul de gaz spre Europa pe teritoriul tarii sale, intr-o scrisoare trimisa omologului sau rus Dmitri Medvedev si presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Cred ca este necesara reluarea imediata a tranzitului zilnic catre statele europene in volumele si directiile la care s-a recurs" in 2008, pana la incheierea unor acorduri intre Kiev si Moscova, a declarat seful statului ucrainean in acest mesaj.

In scrisoare Iuscenko spune ca Ucraina face tot posibilul pentru a asigura tranzitul gazului si foloseste chiar propriul gaz stocat in depozitele subterane. De asemenea, Iuscenko face apel catre presedintele rus "sa renunte la orice fel de limitari impuse furnizarilor de gaz destinat consumatorilor europeni".

"Ucraina confirma ca este pregatita sa asigure tranzitul gazului rusesc cu efectuarea platilor din partea Gazpromului la finalul negocierilor", mai scrie Iuscenko, potrivit NewsIn.

Anterior, Ucraina anunta ca nu mai recunoaste contractul de tranzit al gazului rusesc, valabil pana in 2010, iar tribunalul pentru litigii economice de la Kiev a interzis companiei Naftogaz tranzitul gazelor conform preturilor acestui contract (1,7 dolari pentru 1.000 de metri cubi transportati pe 100 de kilometri), remarca RIA Novosti.

Potrivit aceleiasi surse, in raspunsul Kremlinului la scrisoarea lui Iuscenko se reaminteste ca negocierile dintre Moscova si Kiev privind livrarile de gaz au fost intrerupte unilateral de Ucraina si Presedintia cere incetarea imediata a prelevarii gazului rusesc, a declarat secretarul de presa a presedintelui rus, Natalia Timakova, comentand scrisoarea presedintelui ucrainean, Victor Iuscenko.

"Vreau sa reamintesc ca negocierile dintre Moscova si Kiev – Gazprom si Naftogaz – au fost intrerupte in 31 decembrie 2007 de colegii ucraineni. De atunci, Gazprom a confirmat, in numeroase randuri, ca este pregatit sa continue neconditionat negocierile", a subliniat secretarul de presa al presedintelui Federatiei Ruse.

Reprezentantii Gazprom au fost pregatiti sa reia negocierile in orice minut, de la inceputul anului, ca sa ajunga la un acord privind conditiile reale de livrare a gazelor. "In situatia creata, partea ucraineana ar trebui, in primul rand, sa inceteze prelevarea ilegala a gazului destinat Europei si tranzitat prin teritoriul Ucrainei, sa reia imediat tranzitul pentru consumatorii europeni", a declarat Timakova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.