Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat marti ca Rusia ar putea opri in totalitate tranzitul gazului spre Europa prin Ucraina, potrivit unui mesaj transmis liderilor europeni, a anuntat presedintia ucraineana, relateaza AFP.

"Viktor Iuscenko este de parere ca partea rusa doreste reducerea considerabila, chiar oprirea tranzitului gazului rus prin teritoriul ucrainean spre consumatorii europeni", a spus presedintia, citand mesajul.

Potrivit NewsIn, Aleksandr Medvedev, seful Gazprom, se afla in aceste zile la Londra, in cadrul unui turneu european de promovare a viziunii ruse asupra situatiei aparute pe piata gazelor din Europa. Vicepresedintele Gazprom a declarat, marti, ca partea rusa este gata sa revina la negocieri, in cazul in care Ucraina va trata aceasta problema in logica relatiilor de afaceri si nu aceea a relatiilor politice, potrivit Ria Novosti.

Demnitarul rus s-a aratat incredintat ca cele doua parti nu au nevoie de un mijlocitor pentru a rezolva problema, referindu-se la initiativa recenta a presedintiei cehe a UE de a organiza discutii formale pe aceasta tema. Medvedev a mai declarat ca Gazprom nu intentioneaza sa transforme negocierile cu Naftogaz, compania ucraineana, intr-un spectacol mediatic, partea rusa preferand sa inainteze pas cu pas, pana la atingerea obiectivului, anume semnarea unui "contract comercial" cu Naftogaz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.