Ambasadorul ucrainean in Bulgaria, Viktor Kalnik, a declarat marti ca 15 milioane de metri cubi de gaz au fost deturnati in noaptea de luni spre marti catre Republica Moldova, de la statia ucraineana Odesa, relateaza AFP.

"Cincispreze milioane de metri cubi au fost deturnati in aceasta noaptea (luni spre marti - n.red.), fara preaviz, catre Republica Moldova, prin intermediul Moldovgaz", a afirmat Kalnik, citat de NewsIn.

Acesta a mai spus, pentru agentia bulgara Focus, si ca Moscova a cerut suspendarea livrarilor catre Balcani: "Comenzile pentru tranzit sunt facute de Rusia, iar Ucraina isi executa obligatiile in calitate de tara de tranzit", a dat el asigurari.

Societatea ucraineana Naftogaz a acuzat inca de luni Gazprom ca a perturbat aprovizionarea cu gaz a mai multor tari din sudul Europei si a Turciei, crescand consumul in R. Moldova, pe unde trece respectivul gazoduct. "De la 1 ianuarie, consumatorii din R.Moldova au inceput sa foloseasca, din motive necunoscute si fara concertare cu Naftogaz, practic tot gazul din gazoductul ce trece prin R.Moldova", a spus societatea. "Volumul total al livrarilor destinate Romaniei, Bulgariei, Turciei, Greciei si Macedoniei a scazut astfel cu zece milioane de metri cubi pe zi", a subliniat Naftogaz. "Aceste actiuni ale Gazprom si ale filialei sale Moldovagaz destabilizeaza aprovizionarea cu gaz si suscita acuzatii nefondate la adresa Ucrainei", potrivit comunicatului companiei.

Insa prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon a calificat aceste acuzatii drept o provocare menita sa camufleze cauzele reale ale scaderii livrarilor spre Europa.

In prezent, SRL Moldovatransgaz, o subdivizie a Moldovagaz, deserveste, exploateaza si intretine sistemul de gazoducte al Republicii Moldova, care include 656,24 kilometri de conducte magistrale si 723,163 kilometri de gazoducte-bransament. Capacitatea de tranzit a gazoductelor magistrale este de circa 44 de miliarde de metri cubi, dar volumul anual de gaze transportat in alte tari constituie 22-23 de miliarde de metri cubi.

Moldovagaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%. La sfarsitul lunii iunie 2008, datoria totala a Moldovagaz catre Gazprom, fara penalitati, era de 1,179 miliarde de dolari, dintre care 1,019 miliarde de dolari constituia datoria Transnistriei. Pretul de achizitionare a gazulului rus este in prezent de 278,71 dolari pentru o mie de metri cubi, dar acesta este actualizat trimestrial, conform unui acord incheiat cu Gazprom, in functie de cotatiile internationale ale petrolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.