Inflatia din Spania s-a temperat in decembrie la cel mai mic nivel din ultimul deceniu, de 1,5%, in contextul in care incetinirea masiva a economiei a coincis cu o ieftinire a alimentelor si marfurilor, sugerand ca presiunile asupra preturilor din zona euro s-au diminuat.

Inflatia din Spania a fost cu mult sub estimarea medie facuta de analisti in cadrul unui sondaj Reuters, potrivit estimarilor preliminare publicate luni de institutul national de statistica. Analistii prevedeau pentru decembrie o inflatie de 1,9%, in coborare fata de 2,4% in luna noiembrie, scrie Reuters.

Inflatia Spaniei a urmat aceeasi tendinta ca si in Germania, ce a afisat o crestere a preturilor sub asteptari in luna decembrie, informeaza Wall-Street.

Italia a publicat tot luni nivelul armonizat al inflatiei, in timp ce datele cu privire la zona euro vor fi publicate marti. Multi economisti estimeaza ca scaderea preturilor in regiune va determina Banca Centrala Europeana (BCE) sa reduca dobanda cheie.

Inflatia 'italiana' s-a temperat si ea, asemeana celei din Spania, insa nu la fel de spectaculos ca cea iberica. Rada inflatiei din Italia a fost de 2,3% in luna decembrie a anului trecut, aceasta valoare indicand o atenuare pana la minumul ultimelor 14 luni, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.