Exista "o sansa din doua" ca Rusia sa isi inceteze livrarile de gaz catre Ucraina de la 1 ianuarie, daca aceasta tara nu isi plateste datoria, iar acest lucru poate cauza perturbari ale tranzitului gazului destinat Europei, a anuntat Gazprom, citat de AFP. "Cred ca exista o sansa din doua, a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, postului de radio Ecoul Moscovei, cand a fost intrebat daca Rusia isi va inceta aprovizionarea cu gaz a Ucrainei sau daca cele doua parti vor ajunge la un acord in ultimul moment.

Gazprom cere societatii ucrainene Naftogaz rambursarea unei datorii de peste 2 miliarde de dolari pentru gazul livrat in toamna anului 2008. Compania rusa insista asupra acestei plati, in lipsa careia ameninta sa nu mai livreze gaz Ucrainei din 1 ianuarie. Pe teritoriul Ucrainei tranziteaza 80% din gazul rus livrat si consumat in Europa.

In consecinta, Gazprom si-a avertizat clientii europeni, intr-o scrisoare citata de agentia Interfax, ca neintelegerile sale cu Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu gaz a Europei.

"Gazprom face tot posibilul sa evite orice perturbare a livrarilor sale de gaz catre Europa (...) Totusi, daca evenimentele evolueaza potrivit unui scenariu nefavorabil, problema tranzitului ucrainean va fi o problema comuna a Rusiei si Europei", a subliniat presedintele Gazprom, Aleksei Miller, intr-o scrisoare adresata clientilor europeni.

"Consideram ca este de datoria noastra sa avertizam Europa ca nu putem fi siguri ca obligatiile de tranzit vor fi respectate, avand in vedere ca Naftogaz isi incalca sistematic obligatiile contractuale", continua scrisoarea. Un precedent "razboi al gazului" din ianuarie 2006 a determinat perturbari ale livrarilor catre Europa, Gazprom acuzand Ucraina ca ia din gazul destinat europenilor. Gazprom a apreciat joi drept putin probabil ca situatia sa se repete, Kievul dispunand de importante rezerve de gaz acumulate in timpul verii si care ii vor ajunge toata iarna.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.