Petrolul s-a ieftinit astazi la bursele electronice din Asia, pana la 40 dolari/baril, marcand cel mai mic nivel din ultimii patru ani, in ciuda deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de reducere a productiei, pentru sustinerea pretului, relateaza AFP

OPEC a anuntat miercuri ca va reduce productia de petrol cu 2,2 milioane barili de petrol/zi. Decizia va intra in vigoare de la 1 ianuarie.

Petrolul "light sweet crude", cu livrare in ianuarie, s-a ieftinit cu 41 centi, la 39,65 dolari/baril, in timp ce titeiul Brent, din Marea Nordului, s-a ieftinit cu 38 centi, la 45,15 dolari/baril.

Pretul titeiului scazuse deja miercuri sub 40 dolari/baril, la New York, pentru prima data din 2004, in ciuda reducerii record a productiei.

Pe piata New York Mercantile Exchange (Nymex), pretul petrolului `light sweet crude`, cu livrare in ianuarie, a incheiat sedinta de miercuri la 40,06 dolari/baril, in scadere cu 3,54 dolari/baril, fata de nivelul atins la inchiderea sedintei anterioare.

Acesta a atins 39,88 dolari/baril, in timpul sedintei, cel mai mic nivel din 14 iulie 2004.

Potrivit unor analisti, reducerile productiei, anuntate anterior de organizatie, au fost aplicate de catre membrii in proportie de 50-60%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.