Consortiul format din Ontario Teachers Pension Plan si trei companii americane de investitii, Providence Equity Partners, Madison Dearborn Partners si Merill Lynch Private Equity, a anuntat ca tranzactia nu a trecut testul de solvabilitate ce reprezinta o conditie vitala in procesul de preluare. Firma de contabilitate a grupului KPMG a precizat in raportul sau ca afacerea ar lasa compania canadiana insolventa.

KPMG a avertizat in raportul de luna trecuta ca prea multe datorii au fost adaugate in bilantul BCE, ceea ce a impiedicat finantarea cu succes a tranzactiei. Consortiul a marit miza cu aproximativ 25 miliarde dolari, sau 92% din pretul initial pentru a achizitiona BCE, detinatorul grupului telecom Bell Canada. Totusi, patru trimestre succesive de vanzari slabe ale BCE au afectat profiturile si au ridicat semne de intrebare daca va avea capacitatea sa isi plateasca datoriile.

BCE a declarat in comunicatul de presa ca urmareste o despagubire de scindare de 1 miliard dolari de la consortiu, care deja declarase ca nu considera ca datoreaza firmei de telecomunicatii vreo plata. “Toate conditiile de inchidere au fost satisfacute de BCE, pe langa estimarea solvabilitatii. In aceste circumstante, intelegerea presupune ca taxa de scindare sa fie datorata de catre cumparator“.