Gazprom va insista pe o crestere drastica a preturilor pentru gazul livrat Ucrainei incepand cu 1 ianuarie 2009, daca aceasta tara nu-si plateste datoria fata de compania rusa, iar societatea ucraineana Naftogaz a spus ca pana la 1 decembrie va plati 430 milioane de dolari, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Gazprom se bazeaza pe protocolul de acord semnat la 2 octombrie de premierul rus Vladimir Putin si de omologul sau ucrainean Iulia Timosenko, ce prevede trecerea treptata de la un pret redus la un pret de piata pentru livrarile de gaz rus catre Ucraina, doar daca aceasta tara isi plateste datoria.

"Protocolul de acord prevede trecerea pe etape la un pret de piata pentru Ucraina, cu conditia ca ucrainenii sa plateasca toate datoriile. In caz contrar, nu se va trece la pretul de piata treptat, iar de la 1 ianuarie este posibil sa fie aplicat pretul european", a declarat paurtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov.

In prezent, Ucraina plateste 179,5 dolari pentru mia de metri cubi de gaz, in timp ce in Europa pretul depaseste 400 de dolari. Purtatorul de cuvant a spus totusi ca o astfel de crestere nu ar fi "automata".


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.