Premierul belgian Yves Leterme a afirmat ca a pierdut circa 20.000 de euro din cauza falimentului bancii americane de investitii Lehman Brothers, relateaza NewsIn, citand AFP.

“Sunt titularul unui cont de 20.000 de euro la Citibank, bani pe care se pare ca bancherii i-au plasat in produse Lehman Brothers si care sunt acum egali cu zero”, a explicat Leterme in fata unei comisii a parlamentului belgian.

Ministerul belgian al economiei a deschis o ancheta asupra mai multor institutii bancare, printre care si Citibank, acuzate de publicitate mincinoasa de catre deponentii care estimeaza ca au fost inselati, prin cumpararea de produse vazute ca sigure, dar care erau legate de banca Lehman Brothers, care a dat faliment la jumatatea lui septembrie.

Premierul belgian a declarat ca nu a hotarat inca daca se va alatura celor care au depus plangerea. “Am nevoie inca de o clipa de gandire”, a spus Leterme.

In fata unei alte comisii parlamentare, ministrul afacerilor externe, Karel De Gucht, a explicat ca problemele grupului bancar si de asigurari Fortis au determinat o pierdere grea pentru familia sa.

De Gucht a spus ca ar fi pastrat cele 2.500 de titluri Fortis pe care le cumparase cu mai mult de 20 euro/actiune si care nu mai valoreaza acum decat in jur de 1 euro/actiune.

Sotia sefului diplomatiei belgiene a vandut, pe de alta parte, in 3 octombrie, pentru 10.750 euro, un pachet de 2.000 de actiuni cumparate cu un an in urma, cu 45.330 euro.

Cumnatul lui De Gucht si fiul ministrului cumparasera cu 10.000 euro un “produs structurat” al Fortis, care acum nu mai valoreaza decat 2.000 euro, a adaugat seful diplomatiei belgiene.

Justitia belgiana deschisese o ancheta impotriva sotiei sefului diplomatiei Karel De Gucht, banuita ca a profitat de faptul ca a avut acces la informatii confidentiale pentru a vinde actiuni Fortis chiar inainte de prabusirea titlurilor acestei banci, relata in 8 noiembrie presa belgiana, citata de AFP.

Sotia ministrului afacerilor externe, Mireille Schreurs, vanduse un pachet de 2.000 de actiuni Fortis in 3 octombrie, la pretul de circa 5 euro actiunea, cu cateva ore inainte ca guvernul sa anunte falimentul bancii. Actiunile Fortis s-au prabusit dupa aceea si nu mai valorau decat circa un euro.

Potrivit presei, in Belgia aproape 500.000 de persoane avea titluri Fortis, considerate pana acum putin timp un plasament “de tata bun de familie”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.