Un dentist italian si-a cumparat un Ferrari si 55 de masini de lux cu fondurile UE obtinute pentru o afacere cu panouri solare iar un fost primar din Spania si-a deschis un bordel, in loc sa infiinteze o scoala de calarie cu banii europeni. Acestea sunt doar doua dintre cele mai remarcabile cazuri de frauda sau de irosire a fondurilor comunitare, inregistrate in ultimii ani.

Cu ocazia publicarii raportului financiar pe anul precedent de catre Curtea Europeana de Conturi, think-tank-ul britanic Open Europe a prezentat un ''Top 100'' al celor mai spectaculoase fraude.

Dentistul cel lacom
Un dentist din orasul italian Cosenza a folosit fondurile primite de la UE pentru o afacere cu panouri solare - care nu a vazut niciodata lumina zilei - pentru a-si cumpara un Ferrari Testarossa galben (in valoare de circ 200.000 euro), o masina de Formula 1 si alte 55 de alte masini de lux, informeaza Agerpres. Cazul dentistului a facut parte dintr-o schema de fraudare mult mai ampla, cifrata la aproximativ 80 milioane euro, in care patru companii au deturnat fonduri comunitare timp de patru ani.

Bibbidi-Bobbidi-Bubbico si viermii de matase
Presedintele regiunii italiene Basilicata si senator al Partidului Democrat, Filippo Bubbico, a primit 10.329 euro pentru o afacere cu viermi de matase care nu a existat niciodata. Politicianul italian a actionat sub doua nume false - Bibbido si Bobbidi - in numele a doua companii, Seta Italia si Seta Basilicata care primisera fonduri UE pentru dezvoltarea unei afaceri cu viermi de matase, dar care nu au produs nici un centimetru de fir de matase. In calitate de presedinte al regiunii, Bubbico a distribuit fonduri in valoare de circa 300.000 catre diferite rude ale sale.

Victimele de la Cernobal

In 2006 s-a descoperit ca un functionar UE belgian a deturnat fonduri UE destinate victimelor accidentului nuclear de la Cernobal, folosind toti banii in interes personal.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.